Hallandsposten hyllar

James Bond i Hallands historia
1500-tal och 2000-taI möts i Halmstads studentspex


Halmstad anno 1503- på spaning i stan!

av Ulf Liedström och Mathias Johansson Regi: Daniel Eriksson I rollerna: Bjarki Arnarson, Maria Andersson, Nils Steineck, Carin Lindelöf, Anna Ivansson, Roger Möller, Alexander Caple och Magdalena Ranagården

Halmstads teater, 21 april 2007

Ta åtta vassa skådespelare, kärleksintriger, komplotter, en samspelt orkester, ett trevligt manus, en skånsktalande engelsk agent, konstiga kontraster och en drös kvicka ordvitsar. Rör om och krydda med en rejäl nypa humor, och låt en del felsteg och den lite för höga volymen på sångerna koka bort.

Klart att servera - ett spex som garanterat faller alla i smaken.

Halmstad är danskt territorium. Snön ligger två meter djup på stranden i Tylösand. Det är vinter år 1503. Den danska drottningen Kristina har suttit fängslad i Sverige i två år, och ska nu överlämnas av den svenska delegationen bestående av riksföreståndaren Sten Sture och biskopen Hemming Gadh. Överlämningen ska ske i Halmstad.

Årets Halmstadspex - "Halmstad anno 1503 ? på spaning i stan!" - kanske inte till punkt och pricka skildrar historiebokens berättelser, men publiken i den näst intill fullsatta teatern fick sig både en gnutta kultur och en hel del goda skratt.

In på scenen kommer den unge danske prinsen Kristian Tyrann dansande. Han har ett par stora hörlurar och en gigantisk mp3-spelare på ryggen.

Redan från början sätts ribban högt när det gäller kontrasterna mellan 1500-tal och 2000-tal. Ett tema som följer föreställningen igenom.

Snart uppdagas det att Sten Sture har mer i kikaren än att bara överlämna drottning Kristina. Han har i hemlighet anlitat en engelsk munk vid namn William av Baskerville som spion i det danska hovet. Tanken är att lägga beslag på Halmstads privilegiebrev, vars innehavare kontrollerar staden.

Det visar sig dock att prins Kristian av Danmark och hans sadistiska finansminister, tillika älskarinna, Sigbrit Willuns, känner till munkens avsikter.

Men privilegiebreven försvinner bland en mängd kärleksbrev, testamenten, inköpslistor och falska direktiv.

Helt oväntat kastar den brittiska spionmunken av sig sin kåpa och visar sig vara agent 007 ? James Bond ? med rätt att döda.

Med sitt knivskarpa intellekt och sin stilrena smoking trasslar han sig igenom kärleksintriger, konflikter, och mysterier för att lägga beslag på privilegiebreven för Sveriges räkning.

Tyvärr går allt inte riktigt som planerat, och Halmstads framtid måste till slut avgöras med ett parti av brädspelet Risk.

Det blir en spännande kombination när manuset blandar historiska skildringar med 1900-talsuppfinningar och 2000-talsproblematik, och kontrasterna bidrar hela tiden till att behålla publikens fokus.

De återkommande ordvitsarna är kvicka och sångtexterna för det mesta underhållande. Tyvärr blir volymen ibland en aning för hög vilket gör texterna svåra att urskilja.

Skådespelarna är alla utmärkta i sina roller, och en extra eloge bör ges till Carin Lindelöf som spelar Sten Sture. Gång på gång får hon publiken att vika sig av skratt med sin gnälliga attityd, feminina manlighet och sitt exemplariska skådespeleri.

Orkestern är samspelt och sceneriet, kostymerna och ljudet fungerar i stort sett bra tillsammans.

När ridån för sista gången drogs för bjöd publiken på stående ovationer. Det var föreställningen värd. Det var en ytterst underhållande pjäs de tre akterna igenom.

"Halmstad anno 1503 - på spaning i stan!" spelas även fredagen 27 april och lördagen den 5 maj på Halmstads teater, och för dem som har lust till ett gott skratt och en annorlunda historieskildring är föreställningen väl värd ett besök.

Källa:
http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=222872

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback