Ännu en Uppsalahelg

I helgen har jag varit hemma i Uppsala. I fredags var vi hemma hos Johanna, åt kräftor och slafsade. Det är skönt att bara komma till Uppsala utan att göra något särskilt ibland.

På lördagen var jag ute och körde, mamma kände tydligen sig så avslappnad i bilen att hon kunde prata i mobilen, det tar som gott tecken.

På kvällen var det inflyttningsfest hemma hos Stefan och Elin, så kul att få se allting live som man har läst om på bloggen. Det var en väldigt trevlig kväll, trots att jag tyckte att jag gick tidigt så var jag inte hemma förrän vid halv tre. De hade kul tävlingar också, men jag väntar fortfarande på resultatet i tipspromenaden, var det lag 1 som vann? Va, va, va?

90-talsserier

När man är sjuk finns det bara två saker att göra; sova och kolla på film. Så jag har legat i sängen med datorn som sällskap, fast istället för film har jag kollat på gamla serier. Här hemma är det två av mina favoritserier från det tidiga 90-talet som har rullat:

Blossom




Pang i plugget


Trist, tristare, sjuk

Herregud vad trist det är att vara sjuk. Har influensa som inte verkar vara den där typen med knorr på utan en vanlig 48-timmars (peppar, peppar, ta i trä). Hade febern varit högre än vad den är hade jag fått åka till vårdcentralen för provtagning eftersom jag tillhör riskgruppen.

Febern har gått ner lite grann nu på kvällen och jag har tack och lov ingen hosta. Kommer hostan så brukar den gå ner i luftrören på mig och det vill jag verkligen slippa.

Naturligvis blir det ingen träning på några dagar nu vilket såklart känns jättetrist nu när jag har kommit igång med den. Eftersom jag har en förmåga att slarva bort min febertermometer så var jag tvungen att gå till Apoteket när det öppnade för att köpa en ny och trots att jag är hängig, har ont i kroppen och är trött så kändes det skönt att röra sig, tänk vad snabbt kroppen kan ställa in sig på det. Den här gången är jag inte orolig för att viljan att röra sig ska försvinna bara för att jag är tvungen att göra uppehåll några dagar. Med den vetskapen kan jag ägna mig åt den bästa medicinen av allt; sömn.

Det gick vägen

Jag hittade! Utan att gå vilse en endaste liten gång. Jag slog bara igång GPS:en ibland för att försäkra mig om att jag var på rätt väg.

Härligt, då blir det morgonpromenader till jobbet de dagar jag inte har en stor träningsbag att släpa på.

Vad ska jag ut på vägarna och göra?

Mot allt bättre vetande och med mindre lyckade promenadförsök i ryggen ska jag till jobbet imorgon.

Om ni ser mig irra runt någonstans i Knivsta kan ni väl vara snälla och sätta mig på ett tåg åt rätt håll?

Min chef pekade ut vägen på karta och sa att det är omöjligt att gå vilse. Om jag fick en peng för varje gång jag har bevisat att det faktiskt visst är möjligt så skulle jag ha en hel del i min spargris.

Jag kommer alltså vara utrustad med karta (tvådelad eftersom jag har skrivit ut den från eniro), GPS (i mobilen) och så min livlina: SL-kortet.

Kul med äventyr sådär en tisdagsmorgon.

Skriker av ilska

Jag är så arg att jag går runt här hemma och högt skriker ut alla fula ord jag kan. I en timme har jag ståptt och sorterat upp all tvätt (i princip allt jag äger eftersom jag inte kunnat tvätta på söndagar de senaste veckorna som jag brukar), slitit ur sängkläderna, samlat ihop all annan textil i hemmet, ja ni fattar.

Kommer upp till tvättstugan och ser att det sitter lappar på BÅDA tvättmaskinerna. De är trasiga. Just den här dagen när jag har åtta maskiner att ta hand om. På lapparna står att nya maskiner ska köpas in asap. Tror ni att det betyder att nya maskiner kommer vara på plats innan min tvåttid går ut? Nä det tror inte jag heller.

Tror ni att jag har några rena underkläder kvar? Nä, så är det ju inte heller.

Att tvätta är heligt för mig och nu har någon rubbat på det heligaste. Så gör man inte.

Och Råsunda var ju fint det med

Herregud, jag har gjort det igen - gått vilse när jag skulle ut och gå i Sundbyberg. Min kvällspromenad blev rätt så mycket längre än vad jag hade räknat med.

På kartan här nedan har jag ritat ut hur det var tänkt att jag skulle gå och var det gick snett.



Blå prick = mitt hem och utgångspunkten för promenaden

Grön linje = den väg som jag hade planerat att jag skulle gå, alltså svänga upp höger från min gata, gå runt sjöarna motsolas och den tillbaka till hem.

Röd linje = där den röda linjen börjar där uppe vid Råstasjön är där det gick fel, fortsättningen på den röda linjen visar den väg som jag till slut hem.

Jag börjar alltså bra, går först längs med Lötsjön och sen fortsätter jag och rundar den bortersta delan av Råstasjön. Har fin utsikt eftersom det finns promenadstråk precis längs med vattnet. Jag har sommarprat i lurarna och traskar på i ett lagom tempo. Runt omkring mig ser det likadant ut hela tiden, vatten till vänster och massa skog till höger.

Det är inte förrän jag har gått ett halvt varv till runt Råstasjön som jag inser att jag är vilse. Fast jag fattar inte att jag har gått ett halvt varv till, jag tror att jag är på den plats där jag började gå runt Råstasjön, tänker att då kommer jag väl snart tillbaka på den väg som leder mot Lötsjön. Big mistake alltså.

Eftersom jag vill ha med mig så lite som möjligt att släpa på har jag lämnat mobilen hemma och med den också GPS:n. Trots att jag borde känna mig själv bättre än så, så känner jag mig rätt säker på att jag är på rätt väg (snart, snart kommer Lötsjön dyka upp tänker jag) och väljer att inte fråga någon om vägen.

När jag inte ser någon skog alls utan bara hus så inser jag att det var nog lite fel tänkt av mig.

Alltså traskade jag runt hela Råsunda (insåg att jag var där när jag såg Råsunda stadion) innan jag alldeles nyss kom hem.

Läxa till nästa promenad: ta med mobilen och SL-kort, man vet aldrig var man hamnar.

Doggy bag



Jag är ett stort fan av doggy bag-konceptet; när man äter ute och inte orkar äta upp allt så får man en låda för att kunna ta med den kvarvarande maten hem.

I USA var portionerna oftast ännu större än vad som serveras här i Sverige, men även här får man in portioner så stora att man inte orkar äta upp. När vi åt ute i USA och fick mat över på tallriken så frågade alltid personalen om vi ville ta med resterna. I början kände jag mig girig när man gjorde det, men det handlar ju inte bara om att faktiskt få allt det som man betalt för utan också om idiotin i att slänga fullt ätbar (ofta god) mat.

När jag kom tillbaka till Sverige kändes det pinsamt att fråga om doggy bag, när jag gjort det har jag ofta frågande blickar från peronalen och de såg ut att tänka "det där var mig en snål jävel", men i själva verkat handlar det ju om att jag tyckte att maten var så god att jag inte ville slänga trots att jag inte orkade äta upp. Bara en enda gång har det uppfattats som den komplimang det faktiskt är.

Ännu bättre är den sen om man får med sig maten i återvinningsbarrt emballage, en perfekt lösning.

Hälften ska bort

Jag har startat en ny blogg : http://halftenskabort.blogg.se/

Där kommer ni kunna läsa om ett viktigt beslut jag har tagit och följa med i hur det utvecklas. "Hälften ska bort" är ju bara några dagar gammal, så för att hänga med från början kan ni börja nedifrån och läsa det första inlägget.

Naturligtvis kommer jag att fortsätta skriva i den här bloggen också om samma gamla vanliga trams som jag brukar :)

Så var det då

Jag sitter och lyssnar på Hasse Alfredssons sommarprat från 1989.

Plötsligt så avbröts programmet av ett viktigt meddelande: Telestopp i en del av Karlstad. De som akut behövde komma i kontakt med polis, brandkår eller sjukhus var välkomna att besöka en speciell telefonkiosk som kunde koppla vidare till dessa instanser via radio.

Jag satt en bra stund och funderade på varför de inte använde sina mobiler istället att jaga efter en telefonkiosk. Realitycheckdags för mig tror jag, året var ju 1989 och då fanns inget som kunde jämföras med de mobiltelefoner vi har idag.

Om det var telestopp för 20 år sen var man alltså tvungen att lämna sitt brinnande hus, springa ifrån inbrottjuvar (alt. slå ner dem), eller bara försöka kravla sig fram för att hitta en telefonkiosk. Och inte vilken telefonkiosk som helst, utan just en enda utvald telefonkiosk.

Nu ska jag skicka ett sms och njuta av att jag kan det.

Utrota FarmVille

Facebook vimlar av värdelösa apps, men det finns ingen som irriterar mig så mycket som FarmVille. Helt plötsligt har min news feed fyllts med sånna här tramsigheter:



Hela tiden dyker de upp för det är fler och fler av mina vänner som lägger till den där tramsapplikationen och så får jag ännu fler värdelösa uppdateringar. Jag tror att de är dags att plocka bort de här personerna, för så här kan jag ju inte ha det.



Mina egna uppdateringar om mina apps är naturligtvis bara lustiga och nödvändiga, det tycker säkert mina vänner också. Såklart.

Kräftfredag

Nu är jag i Uppsala igen, det är väl ett evigt rännande hit stup i kvarten. Den här helgen åker jag hem för att övningsköra med mamma. Och så umgås såklart, men det ser jag som en bonus.

Efter jobbet tog jag en sväng förbi Hötorgshallen, köpte med mig färska räkor och svenska signalkräftor. Det, tillsammans med ost, kex och lite annat plock, är vad vi har ätit ikväll. Jag brukar alltid köpa frysta kräftor annars, men ska nog sluta med det nu för färska spelar ju i en helt annan liga!



Någon gång skulle jag vilja testa att fiska kräftor. Har en romantisk bild av att det är precis som i Barnen i Bullebyn - vid en spegelblank sjö i gryningen. Det ska vara lätt dimma och så kyligt i luften att man gärna drar på sig en grå stickad tröja (den måste vara grå, alla Astrid Lindgren-figurer har grå stickade tröjor). Jag vill bli alldeles fnittrig för att det är så spännande.

Ett sånt kräftfiske vill jag vara med om.

Det var inte jag, det var mitt husdjur utan motstående tummar

100 spänn på att det här är samma kille som myntade uttrycket "Hunden åt upp min läxa"



Fun Lightens comeback

Det var kul igår, massor med folk på Bryggan. Det var bara jag och Linda som var ut så vi var hos henne innan och förfestade. Vi testade på de groggar som var obligatoriska under hela gymnasietiden:



Vodka+Fanta+Fun Light

Det smakade t.o.m bättre än vad jag mindes det, fantastiskt!



Oskar den förste (drinkpinnen) fanns såklart med.

Verkligen jättesynd att jag inte vet hur man lägger in mobilfilmklipp här, annars så skulle ni själva fått en så tydlig bild av hur det var igår att ni skulle uppleva det som att ni var med på plats. Men nu kan jag inte det, häng med nästa gång istället, det blir enklare så.

På vägen hem svängde vi förbi Max. Under tiden vi var där inne var det tydligen någon som tyckte att det här var kul:



Sadlarna satt så hårt att vi inte kunde vända tillbaka dem. Det var bara att stå upp och cykla resten av vägen hem...

Bryggan ikväll

Äntligen Bryggan! Har inte varit där en enda gång den här sommaren och det håller ju inte.

Linda gör mig sällskap dit och på förfesten kommer vi att dricka Fun Light-groggar. Musiken vi kommer spela är sådant som var populärt för 10 år sedan.

Finns det något bättre sätt att komma i stämning? Skulleintetrodet.

Årets Siggeforahelg

Jodå det blev precis en så mysig helg som jag trodde att det skulle bli. Vi har solat, badat, grillat, slafsat, pimplat vin, spelat spel och pratat om minnen, framtiden och nutiden. Helt enkelt haft det så slappt och primitivt som man har det på en campingsemester.



Trots att ösregnet kom så fort vi lämnade stan så sprack det upp när vi kom ut till Siggis



Här sitter de med fulla glas men med tomma tallrikar i väntan på...



MATEN!



Äntnligen gorgonzolafyllda champinjoner - som jag har tjatat



När mörkret föll plockade vi fram sånt som värmer; filtar och sprit



Kollektiv tandborstning innan läggdags

 

Soliga dagar och glass hör ihop



Har man förberett allt inför middagen förtjänar man faktiskt att ligga i en solstol och dricka vin



Pokerdags



Har ni sett ett nöjdare vinnarleende någon gång?


Tack mina fina vänner för en härlig helg!

Camping!

Sitter på ett tåg till Uppsala. Där plockar tjejerna upp mig med en bil som är fullproppad med vin, godsaker, täcken och härliga vänner.

Sen åker vi ut till Siggefora för att leva campingliv hela helgen - osminkat, fnittrigt och alldeles underbart mysigt.

Jag förstår att man kräks på dden här glättiga tonen, men den håller oftast inte i sig så länge så en ehlg om året kan ni unna mig att det. Johodå :)

Sova bör man

Inte borde jag sitta uppe så här sent inte, nej det borde jag verkligen inte. För ett tag sen fick jag ett sms av Therese, hon skrev att eftersom det var så sent så ringer hon imorn. Perfekt tänkte jag, för jag kommer ju ändå somna strax och då kan jag ju ändå inte prata i telefon.

Det var en och en halv timme sen.

Trots att jag är uppe efter midnatt så har jag inte packat än inför helgen. Kanske mest för att det inte är så vansinnigt mycket som jag behöver packa. En tjejhelg i Siggefora kräver inte mer än badkläder, en strandklänning, ett par mjukisbyxor och en tjocktröja. Och så vin såklart.

För en panikpackare är det där en enkel match.

Minnesförlust

Semestern har suddat ut alla mina matlagninskunskaper. Kan inte få till något som inte är grillat eller sallader. I måndags stod jag i butiken och tänkte så att det knakade. Försökte komma på vad jag brukar handla men den enda maträtt jag kunde komma på var tacos, vilket är sallad tillsammans med kött. En kombination av de enda två rätter jag lagat under semestern

Det känns lite grann som att jag skulle behöva gå om årskurs åttas hemkunskap.

Eller kan man äta ett paket kräftor till middag? Det var nämligen alternativ två efter tacosen.

Topp 3 på toaletten

Axelssons i Eskilstuna har prickat in samtliga av min toalettfavoriter:



Skumtvål - den känns dryg och löddrar uppenbarligen bra




Engreppsblandare - Tvågreppsblandare av den äldre modellen är charmigt men ack så opraktiskt




Textilhandduk som blir som ny varje gång man drar ut den - mer miljövänligt om man jämför med pappershanddukar

Grilla!

Idag kollade jag på Grilla! på tv4. I det avsnittet var de på en camping och grillade, blev väldigt inspirerad eftersom det är precis det som jag kommer att göra i helgen :)

Precis som förra året åker jag och tjejerna ut till Siggefora över en helg. Slappa, skvallra, spela kubb och dricka vin, ser verkligen fram emot det!

På grillen i år vill jag testa potatisgratäng i knyte och gorgonzolafyllda champinjoner, hur låter det?

Hörlurstips

Mina iPodhörlurar var på väg att ge upp så förra veckan köpte jag ett par nya. Ett par Kross Spark Plug:



Bra ljud och så stänger de ute omgivningens sorl på ett mycket effektivt sätt. Äntligen kan jag sitta på tunnelbanan utan att störas av smaskande och högljudda medresenärer. Fast de här lurarna är inget för de som inte får in ett par vanliga öronproppar eftersom man pressar ihop dem och trycker in i örat.

Behöver inte alls höja volymen lika mycket som med mina gamla och det tackar jag för eftersom då räcker ju batteriet längre.

Fan och hans moster och alla andra svordomar jag kan

Jag är fortfarande bitter, herregud vad bitter jag är! Men det kan man inte vara för alltid. Jag kommer nog fortsätta vara det under resten av kvällen, men sen får det vara bra. Imorgon lägger jag dagens uppkörning bakom mig, tar med mig det jag måste jobba på och så fokuserar jag på nästa.

På vägen hem från tunnelbanan så stannar en bil vid övergångsstället där jag ska passera. I den sitter denna fantastiska körskolärare som fick mig att våga köra inne i stan i Stockholm i fredags. Hon kommer ihåg mig, gör tummen upp-tummen ner tecknet och jag svarar med tummen ner. Hon gör en grimas som betyder "fan va synd då!" och sen gör hon ring mig-tecknet.

Och det kommer jag göra. Ringa henne alltså. Snälla pappa har lovat att hjälpa till att betala för några lektioner så att jag inte kommer att gå okörd fram till nästa uppkörning. Dessa lektioner vill jag ta på City Trafikskola. För nästa gång tänker jag klara det.

Hörde du det Vägverkettanten? Jag. Tänker. Klara. Det.

:-(

Tack mina fina tumhållare. Jag hoppas att ni orkar göra om samma sak i september för jag kuggade :(

Nu är det dags

När jag skriver det här är det bara några minuter kvar tills jag ska sätta mig i bilen och köra lite innan det är dags för uppkörningen kl 16.

Är nervös.

Men jag är inte hispigt nervös, mera koncentrerat nervös. Förvisso är jag också så nervös att jag glömmer bort att andas och just den biten är ju bra att komma ihåg eftersom man blir så darrig utan syre.

Jag litar på att ni håller tummarna så att knogarna vitnar.

Uppsala-Stockholm t/r

Hurra! Emma ville följa med på bio så igår åkte jag till Uppsala. Först middag på stan och sen såg vi Sommaren med Göran. Det var bättre än jag hade väntat mig, skrattade högt flera gånger.

Jag fick sovplats hos Emma och Andreas så vi gick hem dit sen. Hade med mig mig lilla bebisdatorn så den har jag fyllt upp med lite filmer och serier nu, bra.

Vi avslutade kvällen/natten med att lösa Melodikrysset, fick fuskgoogla en del svar, men vi klarade faktiskt en del själva också.

Var uppe tidigt imorse för att åka till Stockholm. Där har gått runt, runt på Söder. Flera mil, minst, har vi avverkat. Emma ville kolla i second hand-butiker. Det allra mesta var stängt pga semester eller söndag. Men vi fick ju oss en redig promenad iaf. Så redig att jag inte luckades tjata mig till en tur ut till Fjäderholmarna, där hjälpe inte ens tår i ögonvrån och en darrande underläpp för att övertala en trött Emma. Men jag har inte gett upp, nån gång ska jag lura med dig dit, barasåattduvet.




I väntan på lunchen idag




Hundar fick en alldeles egen plats på uteserveringen




Så här var det mest hela tiden, vi stod och tittade in genom skyltfönster. Fast det var ju trevligt det med.


Första jobbaveckan avklarad

Åhh vad jag gillar att det händer saker som gör att det känns litegrann som att man har semester fast man inte har det. I torsdags var jag på AW med Arin, Pelle och Mickis. Det är så praktiskt att alla bor/jobbar i samma del av stan.

Igår hade jag en körlektion här i Sundbyberg. Min körlärare lurade in mig i Stockholm, dit trodde jag inte att jag skulle våga mig i första taget så det känns extra skönt att det gick så bra. Nu är inte uppkörningen alltför långt borta...

Efter körlektionen mötte jag upp Alex på stan för att ta ett glas. Det slutade med att jag blev inbjuden till hans kompis grillfest som resulterade i en jättetrevlig kväll. Världen är ju som bekant mindre än vad man tror så plötligt dyker Viggo upp hemma hos Jannike, såå kul eftersom jag inte sett honom sen i julas.

Efter en sen snabbis på Storstad åkte jag hem och nu är det lördag, vi får se vad som händer ikväll. Jag vill gå på bio och se Sommaren med Göran, men än så länge har jag inte lyckats få med mig någon. Bio, anyone?