2007, the end

Dags att sumera år 2007. I jämförelse med 2006 så tycker jag att det här året har gått ovanligt långsamt. Är väl därför jag har hunnit med så mycket grejer. Vad som hände mig under år 2007, helt utan rankning eller kronologisk ordning:

- Skrev en intressant (och låååg) C-uppsats om män och manlighet
- Gick med i Hasp och återupptäckte hur mycket jag tycker om att sy, samt träffade många sköna typer
- Slutade på Coop
- Tog examen
- Flyttade från Halmstad till Uppsala
- Började praktiken på Pronto, träffade ännu mer sköna typer
- Fick vara med på Rosa Bandet-galan
- Genomförde en fotoutställning på Stockholms Centralstation
- Började spela rugby
- Fick mitt första riktiga jobb

Det är nog det hela i stora drag, det ser inte så omvälvande ut när det så där prydligt listat, men det har det varit. Nu ska jag för första gången på 10 år fira nyår tillsammans med mina föräldrar. Det kan mycket möjligt vara så att hemgjorde vårrullar är det bästa sättet att fira in det nya året.

Gammalt fast nytt

Ge mig ett stort ljust kök med plats för Tulip-stolar och ett runt köksbord i vit plast. Hittade en så skön sida som säljer nyproduktioner av tidlösa möbelklassiker. Tror bestämt att det blir en sväg förbi Odenplan på någon lunchpaus nästa vecka bara för att sukta lite. Förutom Tulipstolarna vill jag ha en Wassilyfotölj, den är både bekväm och snygg att titta på.

   

Ogifta par - en film som skiljer sig

Vid fem-tiden idag så kikade jag igenom tvguien, aha Ogifta par på femman ikväl, ad kul det är ju en jättebra film. Jag trodde iaf det, som jag mindes det skrattade jag högt flera gånger när jag såg den sist. Helt fel, den är seg och flummig. Too bad, jag hade ju sett fram emot den.

Fast nu var den faktiskt lite rolig: "Stanna bilen, vi behöver frisk luft!" Detta ropar Lena Endre samtidigt som hon sitter och röker i baksätet.

Födelsedag

För idag är ingen vanlig dag, idag är Jasmines födelsedag, tralalala. Inledde firandet med cigarr efter bion (som var jättebra!) igår. Nu sitter jag hemma hos mamma och pappa, väntar på paket! Känner ålderskrämporna komma smygande...eller så kan det vara träningsvärk. Vi konstaterade igår att vi börjar bli bra gamla nu, eller det kanske inte handlar så mycket om ålder mer om att man är så upptagen, jobba, skola och vuxenlivet tar mycket tid. Det lämnar mindre utrymme för sena kvällar, spontanitet och umgänge med vänner. Fast en liten del av mig trivs med att bli äldre också. lära sig mer ju längre tiden lider, kunna se tillbaka vara nöjd med det som varit och faktiskt trivas med det som är nu. Och 23 är ingen ålder, fortfarande närmare 20 än 30 :)

Grattis till mig!

image264

Bokad bio

Så där ja, nu har jag bokat och köpt biobiljetter tills imorn så att vi kan hålla traditionen vid liv, öl och bio den 28 december hör till en del av mitt födelsedagsfirande. Konstigt nog kan jag bara komma ihåg vilken film vi såg förra året (Göta Kanal 2), vilka kan det ha varit åren innan? Imorn blir det iallafall Arn, det ser jag fram emot.

Men innan det blir biodags ska jag in till kontoret och göra lite nytta. Att man faktiskt känner sig sugen på att jobba igen måste betyda att jag trivs :)

Julen var god

Nu är jag snudd på döende på grund av all julmat. Använder laptopen som varmt omslag på magen. Trots den här hemska åkomman så har det varit en bra jul. Dagen började med en Elvisfingerborg i strumpan och det är svårt att toppa, men det gick faktiskt. Fick fint Elvispussel och bok också. Och Billy Talent-dvd, kollade på den tillsammans med mormor, hon var dock inte så pigg på min idé att gifta mig med hela bandet. Mamma och pappa vill hellre gifta bort mig med någon som heter Tam-tam. Tyvärr var jag lite för trött efter julfirandet för att följa med och möta min blivande man.

Nu är det verkligen bevisat, vi har blivit kärringar. Juldagen idag, årets stora gå-ut-dag. Istället för att dricka färgglada drinkar så är vi med diverse pojkvänner, släktingar eller ligger halvt döende och helt utslagna av trötthet.


Färdig för jul

Sådär, nu kan jag sälla mig till den där löjligt nöjda skaran som malligt utbrister "jag är redan klar med mina!" så fort julklappsshopping kommer på tal. Tyvärr så får jag inte så mycket tid på mig att vara mallig eftersom julafton är imorgon och när klockan var 11 imorse hade inte jag köpt en enda klapp. Men på 2 1/2 timme har jag fixat alltihopa. Utan lista, total spontanshopping. Det är något av en talang skulle jag vilja säga. Hann även peta ner en poncho, en t-shirt och ett laptopfodral till mig själv på den där tiden OCH äta lunch. Effektiviteten personifierad alltså. Inte nog med det, snart har jag skrivit klart alla rimmen också. Nu ska jag sy en liten presentpåse att lägga mormors julklapp i för en personligt touch. Samtidigt som jag lyssnar på Elvis när han sjunger julsånger.

GOD JUL!

image263

Printscreen

På jobbet så gör jag en hel del printscreens. Sa häromdagen till mina rumskollegor att jag skulle vilja kunna printscreena mitt liv ibland. "Men du har ju en blogg" sa N då. Och det stämmer ju faktiskt. Så den här bloggen är en printscreen av mitt liv. Skönt, att vara för analog som tex dagbok fixar inte jag.

Nu har jag suttit och tittat på TV3 jubileumsprogram i ca 20 minuter. Inte ett enda klipp med Skurt än så länge, alltså känns det inte så relevant att fortsätta titta.



Julfest á la Pronto

Jag är helt förstörd. Sitter här i gårdagens outfit, sov på soffan hos en jobbarkompis inatt eftersom vi hade julfest igår. Och satan i gatan vad bra det var. Vi började här på kontoret vid 4-tiden med en after deadline som jag och M stod för där vi presenterade resultatet från Rosa Bandet för våra kollegor och representant från Cancerfonden. Hann bli rätt nervös men det gick ju fint. Sen började julfriande ordentligt med champange.

Efter någon timme stod det taxi här nedanför som skulle ta oss till okänd plats. Vi kom fram till en jättemysig restaurang, men öppet kök. Mera sumpa och sedan fick vi ta på förkläden, det var nämligen vi som skulle laga maten. Kul! Blev uppdelade i förrätt, huvudrätt och efterrättgrupper. Och vad gott det blev sen, helt galet gott faktiskt. Det var ingen traditionell julmat utan bara gourmetkäk, loves it! Chefen höll tal och delade ut julklappar. En rakt igenom trevlig kväll som känns i kroppen idag, nu väntar jag bara på att grabbarna ska säga att det är dags för pizza.

Nyinflyttad

Sista dagen på praktiken idag, den började jag med att försova mig, himla smidigt. Bytte rum på kontoret så nu sitter jag i grabbrummet (som i och med min flytt inte är grabbrummet längre), är lite mer webbad designer över det rummet och efter ett tag där så kommer jag vara helt med på att leta efter alla bitar i det popkulturella pusslet, ser fram emot det. Dessutom har vi musikdagar, onsdagar är mina. Torsdagar är temadag där turordningen roterar. Måndag, tisdag och fredag står mina kollegor von Gruvkuk, HJ och ADHD för la musica. Bara för att det inte ska låta som en lekstuga så kan jag säga att vi har slitit hela dagen med en deadline.

Kl 18 senast ska vi gå från kontoret idag sa jag och M. Vi gick strax innan 20 så det blir underkänt på den punkten, men nu kan vi faktiskt ta helg på riktigt. Och fira! Sista dagen på praktiken ju så det blev middag tillsammans med M, hennes pojkvän och hans tvillingbror. Mongolian BBQ på Sveavägen, like it! Fortsatte till sunkpuben Dovas eftersom vi primerade billig öl framför coolhet. Men det var inte så sunkigt som vi så fördomsfullt hade trott så det känns rätt troligt att det blir fler besök där, 2 minuter från kontoret och ölen kostar 30:-, som hittat.

Imorn blir det västkusten, GBG, födelsedagsfest och ett jäkla röj tillsammans med snudd på hela ligan från MKV, kan bara bli succe.


Här sveper förändringens vindar...inte

Gick igenom några pappershögar igår kväll. Då hittade jag det gamla fotografiet som ni ser där nere till vänster. Där är jag ungefär 3 år (skitsöt, jag vet). Kortet är taget på någon barngymnastikslektion. Men det är mindre viktigt, för ni ser väl vad jag ser? 20 år senare och jag har fortfarande samma frisyr! Jag har bytt hårfärg och har sidbenan och luggen åt olika håll, inte tillräckligt extremt med tanke på tiden som har gått. Sorgligt Jasmine. Och bara för att förtydliga (risken finns ju att ni tar fel) så är jag alltså 3 år på bilden till vänster och bilden till höger är tagen för 5 minuter sedan.

image261 image262

En värdelös handling

Jag har ett sms som är nästan ett år gammalt. Det är från T och det står "A har gjort en värdelös handling, jag kommer". Jag har kvar det här smset dels för att jag tycker att uttrycket "värdelös handling" används så roligt, men också för att jag vet hur nöjd jag var över att få med mig sällskap på Maxi. Saken var nämligen den att jag bad T följa med mig till Maxi efter skolan (eftersom det är roligare att ha sällskap). Hon sa att det behövdes inte eftersom hennes sambo A redan hade handlat, hon var rätt nöjd över att slippa åka till affären vill jag minnas. Jag trampade iväg själv till Maxi och det var när jag var på väg dit som jag fick det här smset och värdelös handling styftade till att A inte hade köpt något av det som de egentligen behövde.

Jag gör rätt så värdelösa handlingar själv. Oftast på fastande mage inne på dyra Ica Torgkassen inne på Kvarnen. Kommer jag hem tidigt (dvs innan kl 20) så har jag suttit på tåget med en kurrande mage ända sen i Märsta ungefär. Stannar till vid Kvarnen på vägen (jag vet, visst skulle jag kunna åka till Willys men det är ju en omväg). Det är alltid mycket folk på Torgkassen, sånna som jag själv, singlar med tidsbrist, alt. unga par med tidsbrist och en och annan förvirrad småbarnsfamilj som undrar varför det inte finns några storpack. Första stoppet är charkdisken, oftast blir det enda stoppet. Färdiglagad mat av god kvalitet, toppen. Variation eftersom de byter utbud med jämna mellanrum, långt ifrån de färdiga Findusgrejer som man hittar i frysdisken. Jag ursäktar mig med att det är vällagad färdigmat, men jag kommer inte ifrån att det är färdigmat. Bara att värma alt. äta kallskuret när jag kommer hem.

Middagen är över på en kvart. Efter det lagar jag mat. För jag tycker att det är kul, men det går inte ställa sig och fixa mat när jag är på gränsen till svält när jag kommer hem. Men lagad matlåda det har jag iaf. Alltså ska jag strax ställa mig och svänga ihop en fisk- och skaldjurssoppa med kräftstjärtar i. Önskar att jag kunde säga att jag har gjort allt från scratch, men icke, soppan kommer i tetra, kräftstjärtarna ligger färdigskalade i en burk. Det kan vara sånt här som gör att folk ifrågasätter mina matlagningskunskaper. Men fullt så här värdelös brukar inte handlingen bli, nästa gång ska jag fånga fisken själv, nästan iallafall.

Fantastiska Finland

Det här med rutiner är ju bra. Synd att jag bara har en endaste lite rutin: söndag är tvättdag. Detta kan ju bero på att jag bara hinner tvätta på antingen lördagar eller söndagar, men ändå, lite ynkligt av mig att bara ha en rutin. Visst finns det flera grejer som jag gör vecka in och vecka ut med de är ju beroende av vad som sker runt omkring. Men tvättsöndag är helig.

Förresten så kollade jag klart på Trollkarlen från Oz, men jag njöt inte. Ni måste också kolla på någonting, lova mig att titta på hela klippet här nedanför. Det är inte från den tråkiga filmen, nej det här är det absolut bästa som Finland har exporterat sedan Nokiatelefonen.


Pundarfilm

Jag har aldrig sett Trollkarlen från Oz tidigare, nu har jag kollat i en halvtimme och insett at jag inte kommer se klart den här filmen. Skaparen måste varit totalt stenad hela tiden, det är inte uta att jag känner mig lite påtänd själv efter att ha kollat den här stunden.

Jag älskar den nya datorn! Har inte alls lärt mig mac än, frågar M och M stup i kvarten, men det tar sig. Så skönt att ha en liten än till skillnad från min släpbara. Sen så är det ju snygg också, mycket viktigt om man ränar i Prontomått.

Eftersom vi säljer boken 103 unga svenska rum så springer jag och M till posten i tid och otid. Idag skickade vi iväg ett stort lass böcker till Handelskammaren i Frankrike, att släpa böcker är inte särskilt kul men den här gången resulterade det i en lunch efteråt på ett ställe på Sveavägen som har potential att bli ett nytt stammisställe. Överkomliga priser, sköna stolar och ett bra utbud. Det är svårare att hitta bra lunchställen så här mitt i stan, kan verka konstigt, men så är det.

Hade två möten idag, mina första! Ett hade jag på alldeles egen hand och det andra var ett telefonmöte tillsammans med en projektledare. Nya utmaningar och nytt ansvar, det är riktigt kul det!

H intar Pronto

Hur great är inte det här? H har fått praktikplats här på Pronto, börjar i januari. Det betyder att hon flyttar upp (antagligen) Uppsala. Vi är inte i närheten av vara lika många som hela GBG-gänget men det här är en liten bit på väg. Ohh det är så kul att vi snart jobbar ihop, dream team!

Dessutom kom min nya jobbdator idag så det sitter M och fixar med nu så att jag kan ta mig an den sen. Dags att gå över till Mac igen alltså. Får ta och ladda hem Mac for dummies eller liknande så att jag kan träna på tåget.

image260

My space

IKEA-shopping big time! Dock inte för egen räkning, men ändå kul. Det blev bord, stolar och lite annat till nya kontoret (som vi flyttade in i idag). Hann inte montera så mycket idag men kör resten imorn. Jag anmäler mig väldigt snabbt som frivillig till att skruva ihop möbler, så fort jag får syn på en sexkantsnyckel så vaknar min inre Byggare Bob. Med honom inom mig är det konstigt att jag inte har bättre betyg i träslöjd för jag är ju helt fenomenal på det här. Har använt skruvdragaren så mycket idag så nu sitter jag här med lätt nedsatt hörsel.

Men det gör ingenting för nu har jag ett eget skrivbord, en egen plats, egen lampa och egna lådor. Förvisso så var det inte jag som skruvade ihop skrivbordet (eller stolen, eller lampan, eller lådorna, jag var ju så upptagen med några felgängade stolar) men tack snälla M.

image259

Don't fall in love

Microkladdkakan lyckades. Fast man gör bara på halv sats så den blir inte fullstor men lika bra det. Kanske ska bojkotta spisen också och bara göra plastkannamat?

Mamma och pappa kom förbi med en liten present idag för att säga grattis till jobbet. Ett jättefint halsband, de är ju för söta. Jag är dålig på det här med accecoarer, men med fina presenter blir jag förhoppningsvis lite bättre.

Söndag, det betyder tvättdag för min del. Och mölja filmer och serier från tidig morgon tills dess att jag går och lägger mig. Idag tog min pinsamma filmsmak över, jag kollade på High School Musical och visst gillade jag den. Ospontan sång, förutsägande handling och en sliskig tonårsromans är det enda som krävs för att få min röst. Jag har redan tvåan ligger och väntar på mig.

Dagens nyupptäckt är Ane Brun. Såg henne på Hultsfred förra sommaren och just nu är hon mest aktuell i duetten It Might As Well Be Now med Moneybrother. Den låten är så fin att det skär i hjärtat. Hennes egna skivor är också helt klart värda några genomlyssningar. Förutom Ane så blandar jag Moneybrother och Gotthard (ett rockband från Schweiz) i min playlist. Och Danko Jones såklart.



Hittade den bästa kommentaren till det här klippet på youtube:
I don't want to either. Love isn't blind, it's retarded, and should be
made illegal once and for all. Freaking hippie bullshit is what it is!

Chokladkalender

Jag äter inte godis. Är faktiskt inte särskilt förtjust i det. Såvida jag inte ligger med en baksmälla på gränsen till döden (händer faktiskt mer sällan än man skulle tro, kan ju bero på x antal hemgångar innan midnatt) för så är det endast salta fiskar som kan rädda livet på mig. Undantag nummer två är chokladkalerndern. Jag får en varje år av miina föräldrar. Förra året skickade de t.o.m en till Florida. Detta är alltså en djupt rotad tradition som de aldrig kommer få sluta med. Läser man på baksidan på chokladkalerdrarna (är det verkligen så man börjer ordet "kalender"?) så står det alltid "Made in Germany". Kan det vara så att Tyskland har tagit paten på chokladkalendern? Hur som helst så är den här chokladen jättegod. Nu avnjuter jag chokladbit nummer 2 tillsammans med den sista slurken julmust, det är helt ok så nu kan det bli jul snart.

Plastkärlek

Idag fick jag hem mina svindyra Tupperwareprylar:

- 2 st ihoptryckbara matlådor (kan plattas ihop till obefintliga när maten är uppäten)
- 1 st salladsskål (med galler i så att salladen håller sig fräsch i minst en vecka)
- 1 st MicroPluskanna (min nya bästa kompis)

Hade lite ångest inför den där microkannan, en plastbunke för 300 spänn kändes inte så motiverat längre. Men så började jag googla för att se vad man kan göra med den. Allt, visar det sig. Koka ris, potatis och ångkoka grönsaker i micron på nolltid, prefekt. Sen hittade jag det bästa av allt; recept för kladdkaka i micron med hjälp av den här kannan. Om det funkar (ska testa imorgon) så borde Tupperware få någon typ av nobelpris. I min ugnslösa tillvaro så händer det att jag halvt avlider ibland pga kladdkakebrist. Och hur lång tid tror ni att det tar innan kladdkakan är klar? 3 minuter. Hallelujamoment. Dessutom kan man visst göra sockerkaka i den också.

Om plastkannan kan städa också så tror jag bestämt att jag borde gifta mig med den.